Strategisch beleid: hoe leuk is dat!

Hade Wouters, Mirl Witte-Both
workshop
15:15 - 16:00
Podium 6 BG

Wanneer hebt u voor het laatst het strategisch beleidsplan van uw organisatie gelezen? Het strategisch beleid van de RVKO, Rotterdamse vereniging voor katholiek onderwijs met 66 scholen een grote onderwijsvereniging voor primair onderwijs in Rotterdam e.o., bevat alles wat van belang is in de organisatie: doelen rond leerlingen, organisatie en omgeving. En natuurlijk de kernwaarden. Een document waarvan u zou willen dat elke medewerker ermee vertrouwd zou zijn. Alleen is een strategisch beleidsplan voor de betrokkenen in en rond een organisatie vaak een ver-van-mijn-bed-show.
 
Hoe maakt u het strategisch beleid levend? Door ermee te gaan spelen, dachten ze bij de RVKO. En zo werd, in samenwerking met Verus, een spel ontwikkeld. 

Aan de hand van dit Sterrenspel wordt op een creatieve manier de discussie op gang gebracht rond thema’s uit het beleid van de RVKO. Dagelijks zijn er binnen de RVKO immers professionals aan het werk met leerlingen, ouders en de omgeving, waarbij al werkend inzichten ontstaan over wat goed onderwijs betekent. 

Het Sterrenspel nodigt uit om deze inzichten met elkaar te bespreken en te delen binnen het team en met andere scholen, bijvoorbeeld door het plaatsen van foto’s, filmpjes of teksten in een online community. Op die manier wordt niet alleen de interactie tussen scholen mogelijk, maar groeit van onderuit ook het gedachtegoed van de RVKO.
 
Speelt u mee? In de workshop wordt het spel geïntroduceerd, krijgt u de kans het te spelen en na te denken over toepassingen voor uw eigen organisatie.

Workshopleiders

  • Hade Wouters, adviseur identiteit Verus
  • Mirl Witte-Both, stafmedewerker onderwijs & identiteit én leerkracht, RVKO Rotterdam
  • Wies van der Linden, beleidsmedewerker onderwijskwaliteit RVKO